Over wandverwarming

Naast vloerverwarming als oppervlakteverwarmingssysteem kunnen we ook een leidingnet aanbrengen in de wand. In dat geval spreken we over wandverwarming.

Naast de vele gekende voordelen van vloerverwarming zijn er ook verschillende argumenten om in gebouwen ook wandverwarming te voorzien. Zo mag bij wandverwarming de max. wandtemperatuur oplopen tot 40°C waardoor de afgifte per m² gevoelig hoger ligt dan bij vloerverwarming.

Door de uiterst compacte opbouw van het systeem kan wandverwarming overal worden ingezet en bekomen we een snellere opwarming van de ruimte. Bovendien kan wandverwarming de mogelijke tekorten in kamers met vloerverwarming volledig compenseren. Een bijkomend voordeel is dat wandverwarming opmerkelijk beter presteert dan vloerverwarming als u uw oppervlakteverwarming ook als koelelement wenst te gebruiken.

Concreet kan wandverwarming op 2 verschillende manieren worden gerealiseerd:

In beide wandverwarmingssystemen werken we uitsluitend met alpex-duo buis omwille van de uitstekende warmtegeleidbaarheid, de geringe uitzettingsco.ffici.nt en de goede verwerkbaarheid. Ook bij wandverwarming wordt elke kring in 1 ononderbroken leidinglengte geplaatst waardoor koppelingen in de muur worden vermeden. Na de plaatsing van de verschillende kringen kan de aansluiting met de collector worden gerealiseerd. Vermits zowel vloer- als wandverwarming lage temperatuursystemen zijn, kunnen beide systemen met dezelfde watertemperatuur worden gevoed. Toch raden wij u aan om de vloeren wandverwarming volledig gescheiden te houden omwille van de onderstaande redenen:

1. Bij wandverwarming liggen de buizen veel dichter bij het wandoppervlak waardoor het systeem veel sneller reageert dan vloerverwarming.

2. De maximaal toegelaten oppervlaktetemperatuur voor wandverwarming ligt gevoelig hoger dan bij vloerverwarming. Met andere woorden: als u beide systemen optimaal wil laten functioneren is een verschillende aanvoertemperatuur vereist. Met het Begetube multimix verdeel- en regelsysteem kunnen beide systemen volledig onafhankelijk worden geregeld.